sobota, 22 maja 2010

Między wyjściami kurczak

Wpadłam do domu na chwilkę - na obiad - między świętem kamienicy Wittów na Emilii Plater a zakupem podłogi do kuchni (a może nie - bo jeszcze nie zdecydowaliśmy) lub koncertami juwenaliowymi.

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim
Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
20 dkg szpinaku
2 łyżki serka mascarpone
sól
pieprz
olej do smażenia
kawałek ciasta francuskiego - dwa paski szerokości około 5 cm - mogą być długie trójkąty
olej do usmażenia mięsa

Świeży szpinak blanszuję w osolonej i posłodzonej wodzie. Wykładam na deskę, kroję i wrzucam na patelnię - podsmażam i dodaje do niego serek mascarpone i doprawiam do smaku (sól, pieprz, cukier) - smażę do momentu aż ser się rozpuści. Odstawiam.

W filetach robię kieszonki, do których wkładam szpinakowy farsz. Mięso solę i pieprzę z zewnątrz. Kładę na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę z dwóch stron, starając się żeby jak najmniej farszu wyciekło na patelnię. Ciepłe kotlety kładę na ciasto francuskie i zawijam. Układam w blaszce (ja piekłam w formie do tarty, bo akurat była pod ręką) i wkładam do piekarnika. Piekę aż ciasto osiągnie złoty kolor. Przed podaniem na kotlety wylewam resztkę szpinakowego nadzienia (jeśli takowe zostało - a u mnie zostało).


Chciałam poinformować, że Praga przygotowuje się do NOCY PRAGI, która już 12 czerwca. W programie moc atrakcji. Bardzo ciekawy program przygotowuje Stowarzyszenie Nowa Praga - o wszelkich szczegółach poinformuję tu już wkrótce. A teraz lecę! Miłego weekendu!

19 komentarzy:

  1. bosko wygląda! uwielbiam szpinak z mięsem!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam. Smakowity kąsek. lubie takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. dodatek zielonego szpinaku zawsze sprawia, że mam na coś ochotę..

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis już w zakładkach :) Pięknie wygląda i jestem pewna że jeszcze lepiej smakuje:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że nie tylko ja odłożyłam Twój sposób na kurczaka do zakładki:) Gdyby nie to, że przygotowania na jutrzejszy obiad zostały już wcześniej poczynione, jadłabym jutro właśnie takiego kurczaka.
    Przy okazji Paulino, chciałam napisać, iż ogromnie podoba mi się ten lokalny patriotyzm, jaki między, a właściwie w linijkach czytam. Bardzo to fajne i takie bezpretensjonalne!
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, świetny pomysł na któryś z obiadów w przyszłym tygodniu... czy te piersi z kurczaka przed zrobieniem w nich zakładki, jakoś przygotowujesz, np. rozbijasz lekko?

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm... przepyszne połączenie przepysznych skłądników:)
    Wygląda znakomicie...
    Mam na nie wielką ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne połączenie, zjadłabym chętnie taką sztukę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniami ale mi smaka narobilaś. zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. @Paulo - szpinak z mięsem to cudne połączenie, ja lubię jeszcze z gorgonzolę(tylko jeszcze przez kilka miesięcy jeść mi jej nie wolno).
    @Joanno_kuchareczko - bardzo mi miło.
    @Asieja - to zemsta za Twoje ciastka.
    @Milk_chocolate84 - wypróbuj a się przekonasz :)
    @Anno-Mario - kurczaka poleca. A mój lokalny patriotyzm wynika po prostu z miejsca, w którym mieszkam - uwielbiam szum miasta, stare kamienice Pragi, tramwaje pod moim oknem. Miejsce do życia wybraliśmy bardzo świadomie- i dlatego chcemy działać na rzecz jego rozwoju i włączać się w okoliczne inicjatywy. To też dostarcza wiele radości.
    @Justyna R.-P. Kuchenny Lufcik - filetów kurczaka nie rozbijałam, odcięłam tylko tłuste kawałki (ku uciesze moich kotów - bo to właśnie im one przypadły).
    @Niko - zachęcam do wypróbowania przepisu.
    @Nobleva - dzięki
    @AsiuMamo - pisz pisz, ja właśnie wrzuciłam Twoje palmiery do zakładem.

    Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam i życzę miłej reszty weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  11. zgodnie z obietnicą podrzucam linka do aukcji :) http://www.allegro.pl/item1048397258_bluzka_pull_bear_rozms_piekne_i_kobiece_hafty.html i inne takie. Oczywiście to nie wszystko ale...systematycznie coś tam dodaję! Buszuj do woli. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2014736

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. No to ci zrobiłam bałagan za co przepraszam! Ale coś się nie chciał ten link skopiować cały. Ale udało się!

    OdpowiedzUsuń
  17. ...szkoda, ze ja slabo gotuje:(...az slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  18. @AsiuMamoZosi- nie przepraszaj za bałagan, fajnie, że blog żyje. Tylko kurka wodna chyba nie dla mnie miał być ten link, ja chętnie skorzystam, ale może ktoś jeszcze na niego czeka :)
    @zuzamoll - spróbuj - to serio nie jest trudne - tylko tak wygląda.
    Uściski

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny kurczak :) Niejednokrotnie widziałam podobne przepisy, ale jeszcze się nigdy nań nie skusiłam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę w kuchni na Stalowej i pozostawienie komentarza. Przepraszam za włączoną weryfikację obrazkową, to z powodu spamu, który zalewa blog. Mam nadzieję, że mimo to napiszesz kilka słów.

W kuchni na Stalowej

Related Posts with Thumbnails