Wszystko po to, by za chwilę obudzić się. Włączyć muzykę (ostatnio Biff). Poszukać pomysłu na obiad. Znaleźć fachowca do remontu. Ogarnąć i się i dom. Koty już zaczęły poranne gonitwy. Ja zostanę jeszcze chwilę tu, z Aninym ciastem rabarbarowym z kruszonką z moimi zmianami*.
Składniki
na ciasto:
140 g mąki
1 jajko
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany - dałam 12%
na kruszonkę:
50 g cukru
100 g mąki
60 g roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
na nadzienie rabarbarowe:
600 g rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Rabarbar pokroiłam (obrałam tylko z włókien, które oddzielały się przy krojeniu). Wszystkie składniki na nadzienie rabarbarowe wymieszałam i odstawiłam.
Składniki kruszonki wymieszałam i schowałam do lodówki.
Ciasto- w jednaj misce wymieszałam suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych składników dodałam mokre i dokładnie wymieszałam, prawie utarłam. Masę wylałam do szklanej okrągłej formy o średnic około 23 cm. Na ciasto wrzuciłam rabarbar - sok został w misce. Na wierzchu rozsypałam kruszonkę (hmm, czy jest ktoś, kto nie lubi kruszonki?).
Ciasto piekłam około 1- 1,5 godziny.
Ostatnio bardzo dużo czasu spędzam na czytaniu innych/waszych blogów. Znajduję mnóstwo pomysłów i inspiracji, oglądam zdjęcia. Chyba dlatego ostatnio u mnie tyle zapożyczeń- proszę o wyrozumiałość, gdyż zakładka "przepisy do wypróbowania" rozrosła się już bardzo, bardzo - więc testuję.1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany - dałam 12%
na kruszonkę:
50 g cukru
100 g mąki
60 g roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
na nadzienie rabarbarowe:
600 g rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Rabarbar pokroiłam (obrałam tylko z włókien, które oddzielały się przy krojeniu). Wszystkie składniki na nadzienie rabarbarowe wymieszałam i odstawiłam.
Składniki kruszonki wymieszałam i schowałam do lodówki.
Ciasto- w jednaj misce wymieszałam suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych składników dodałam mokre i dokładnie wymieszałam, prawie utarłam. Masę wylałam do szklanej okrągłej formy o średnic około 23 cm. Na ciasto wrzuciłam rabarbar - sok został w misce. Na wierzchu rozsypałam kruszonkę (hmm, czy jest ktoś, kto nie lubi kruszonki?).
Ciasto piekłam około 1- 1,5 godziny.
* znacznie zmniejszyłam ilość cukru.
Nie ma to jak kawalek dobrego ciasta rabarbarowego z kruszonka :) I do porannej kawy, i do tej popoludniowej ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I przesylam glaski dla kotow :)
cudowne słowa poranka
OdpowiedzUsuńsenne chwile
ciasto z kwaśnym rabarbarem.. uwielbiane
takie poranki są zawsze wyjątkowe, gdy rozpoczynają się od czegoś pysznego :)
OdpowiedzUsuńRabarbar i kruszonka - kulinarne szczęście po prostu :)))
OdpowiedzUsuńOj, pyszne, pyszne, mogłabym takie ciasta jeść nie tylko na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
podkradam przepis, i jutro robię. Rabarber już mam :)
OdpowiedzUsuńI wielkie gratulacje za rewelacyjne zdjęcia. I niech mi ktoś teraz powie, że na Stalowej nie jest pięknie? :)
OdpowiedzUsuńBeo, koty dziękują za głaski :)
OdpowiedzUsuńAsiejko - jeśli mowa o ciastach i ciastach to z Tobą nie ośmielam się konkurować :)
My - bardzo lubię takie poranki
Moniko - z tego powodu chyba pozamykam rabarbar w słoikach.
Anno-Mario - na ciasto zapraszam.
Natalio - daj znać jak ci wyszło. Oczywiście, że na Stalowej jest pięknie!:)