czwartek, 30 grudnia 2010

Rolowanie w starym roku

Muszę, muszę coś napisać, coś co zamknie stary i otworzy nowy Rok. A wcale nic mi nie przychodzi do głowy.

Zima chwyciła i mocno trzyma mnie w domu. Piję herbatę z sokiem malinowym, jem babciny piernik i maminą roladę z bakaliami. Wciąż wykańczam świąteczne pozostałości jedzeniowe.

Może powinnam napisać coś podsumowującego, może przeprowadzić jakiś bilans, może podjąć jakieś postanowienia noworoczne. Ale dziś w mojej głowie jedynie plany sylwestrowe. Dziś z A. odbyłyśmy bonowe zakupy. Nic wyjątkowego, ale jednak. Jutro czas na czarowanie, na cztery ręce (plus Młody na leżaku). Bardzo to lubię. Plan kulinarny już prawie wymyślony. A moją blogową propozycją świąteczno-sylwestrową jest schab rolowany.

Schabowa rolada
ok. 1 kg schabu bez kości
duża garść suszonych śliwek
duża garść suszonych grzybów
sól
pieprz
oliwa
trochę wegety
trochę tymianku

Schab kroimy (tak jak pokazuje to lo tutaj), nacieramy solą i pieprzem. Śliwki gotujemy około 10 minut, grzyby około 20 minut. Wodę ze śliwek i grzybów zostawiamy, może się przydać do podlania mięsa przy pieczeniu. Śliwki i grzyby kroimy w kostkę, mieszamy razem, dodajemy tymianek sól i pieprz. Masę rozkładamy równomiernie na mięso i rolujemy. Z wierzchu nacieramy schab oliwą i wegetą. Schab związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy mięso do żaroodpornego naczynia, delikatnie podlewamy wodą ze śliwek i grzybów. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni 45-60 minut. Ja jak zwykle piekłam na kolor.

Stary rok kończę rolowaniem... a czym zacznie się Nowy... jeszcze o tym pomyślę. Tymczasem na Nowy Rok życzę wielu kulinarnych odkryć, radości i uśmiechu.

9 komentarzy:

  1. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, takie miesko to musi byc pyszne:) soczyste i mieciutkie... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudną roladę wyrolowałaś!
    Wszystkiego dobrego Paulino!

    OdpowiedzUsuń
  4. W Nowym Roku wszystkim blogującym Mistrzyniom Kuchni życzymy aby miały jak najwięcej czasu na realizację swoich kulinarnych marzeń!

    Bywalcy w Kuchni na Stalowej
    p.s. szkoda, że wielu z tych potraw nie będziemy mogli skosztować, no ale na szczęście zawsze nam zostaną Wasze piękne zdjęcia i opisy!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie to samo zatrzymuje w domu...
    Rolada bardzo w moim guście!
    Dobrego Nowego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Droga Paulinko,
    Pozwalamy sobie na taki mały prezencik dla Ciebie i dla Wszystkich odwiedzających!
    Oto prezencik:)

    http://www.youtube.com/watch?v=wp7d6hdc6nc

    Bywalcy w Kuchni na Stalowej

    OdpowiedzUsuń
  7. Z grzybkami i śliwkami - jak u mnie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie aromatyczny musi być!
    U mnie zawsze z samymi śliwkami...
    muszę skosztować i taki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też uwielbiam taki schab

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę w kuchni na Stalowej i pozostawienie komentarza. Przepraszam za włączoną weryfikację obrazkową, to z powodu spamu, który zalewa blog. Mam nadzieję, że mimo to napiszesz kilka słów.

W kuchni na Stalowej

Related Posts with Thumbnails