piątek, 18 marca 2011

Kaczka z telewizji

Zhańbiona posiadaniem telewizji mam już swój ulubiony program - Jamie Olivier gotuje obiady w 30 minut i te 30 minut dziennie jestem w stanie poświęcić na oglądanie telewizji. Te super-szybkie obiady to zdecydowanie pomysł dla mnie. Nie trzeba się narobić i w dodatku są smaczne i świetnie wyglądają. Między pracą, opieką nad Młodym, własnymi zajęciami, na gotowanie znajduję co raz mniej czasu. Niektóre obiady przygotowuję hurtem, potem pakuję, podpisuję, mrożę. Czasem przez kilka dni jemy jedną zupę, bo wciąż brakuje czasu.

W jednym z odcinków w 30 minut powstały kacze piersi z grzankami czosnkowymi, sałata z granatem i marchewką oraz owoce z prażonymi migdałami. Ja deser odpuściłam.

Składniki:
4 kacze piersi
oliwa
tymianek
przyprawa pięć smaków (ja nie miałam)
sól
pieprz
papryczka chili
mięta
Kacze piersi nakrajamy w kratkę (od strony skóry) układamy na desce polewam oliwą,posypuję solą i pieprzem oraz tymiankiem. Mocno nacieramy kaczkę przyprawami, z każdej strony. Piersi układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy (z obu stron). Wytapia się z nich cały tłuszcz i dostajemy super chude mięso. Kaczkę można przykryć pokrywką i mocno docisnąć np. stawiając na pokrywce coś ciężkiego
Miętę, chili drobno kroimy, na desce, na której podamy kaczkę. Po kilku minutach smażenia kaczka jest gotowa. Wyciągamy ją na eskę i kroimy w plastry, obtaczamy w mięcie i chili. Na około, aby kaczo-oliwne soki nie uciekły, układamy grzanki, które piekły się gdy smażyła się kaczka.


Składniki na grzanki:
jedna ciabatta ( u mnie bagietka)
sól
pieprz
oliwa
rozmaryn
3-4 ząbki czosnku
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Ciabattę kroimy na kromki takiej grubości jakie lubimy. Układamy na blaszce solimy, pieprzymy, polewamy oliwą, wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę wprost na grzanki, pozostałe 2 wrzucamy nieobrane do blaszki. Wszystkie przyprawy rękami wcieramy w grzanki (na ile to możliwe). Wkładamy do piekarnika i zapiekamy - na złoty kolor. Grzankami obkładamy kaczkę na około.

Składniki na sałatę:
ziarenka z granata
sałata różne liście (roszponka, rzeżucha)
łyżka posiekanej mięty
2 obrane marchewki - we wstążki - pokrojone maszynką do obierania warzyw
dodałam jeszcze kiełki różne
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Nic prostszego - wszystkie składniki do miski. A przed samym podaniem polewamy sosem z oliwy, octu, cytryny, soli i pieprzu.

7 komentarzy:

  1. jakie smakowite jedzonko:) lubie piersi z kaczki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbuje ostatnio tez oglądać ten program :) Kaczka wygląda bombowo!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z moim tempem to w pół godziny bym tego nie zrobiła :D Ale nawet żałuję, bo wygląda smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również bardzo lubię Jamie'go, jego 30-minutowe posiłki i szybkie gotowanie w ogóle. Tej kombinacji nie znałam, ale brzmi wyśmienicie. Będę musiała kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się niezły kąsek :-)) Zaraz idę upolować jakąś kaczkę ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak nic musimy wpaść na Stalową!:)
    Takie pyszności nas omijają!

    Bywalcy w Kuchni na Stalowej

    OdpowiedzUsuń
  7. @Aga, polecam!
    @Wiewióro, ja nie umiem oglądać telewizji, ale 30 minut wytrzymuję :)
    @Arven - myślę, że dałabyś radę. Tylko jak mówi Jamie - trzeba mieć kuchnię wysprzątaną i wszystko, co potrzebne pod ręką. A u mnie to się raczej nie zdarza :)
    @delikatessen: Polecam.
    @Biedr_ona: miłego polowania :)
    @Bywalczyni: my zawsze zapraszamy!
    Pozdrawiam Was serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę w kuchni na Stalowej i pozostawienie komentarza. Przepraszam za włączoną weryfikację obrazkową, to z powodu spamu, który zalewa blog. Mam nadzieję, że mimo to napiszesz kilka słów.

W kuchni na Stalowej

Related Posts with Thumbnails