Wczoraj - dzień poznawania nowych smaków. Przygotowując obiad stwierdziłam, że skoro kurczak zagarnął pomidory, to może tym razem w sałacie wylądują truskawki. Pomysł nie okazał się wcale odkrywczy, bo zawsze pomocne google i durszlak.pl, pomysłów na sałatki z truskawkami znają tysiące. Ja jak zwykle nie mogłam się zdecydować na jeden, okien z przepisami otworzyłam mnóstwo. I od strony do strony, dodając i wykluczając te składniki, których albo nie miałam w domu, albo nie lubię (zdecydowana mniejszość)skomponowałam coś takiego - mojego.
W związku z tym prezentuję sałatę z truskawkami i mozarellą:
Składniki:
garść rukoli
2 garści poszarpanych liści sałaty lodowej
garść pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
10 truskawek pokrojonych w ćwiartki
pół kulki mozarelli pokrojonej w kostkę
Wszystkie składniki mieszam razem, a oddzielnie przygotowuję sos.
Składniki:
8 truskawek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego (u mnie śliwkowy)
pieprz do smaku
Wszystkie składniki miksuję dokładnie. Uzyskanym sosem zalewam sałatę na chwilę przed podaniem.
A na koniec znowu fragment mego lokalnego patriotyzmu. Już 3 czerwca o 18.00 w Galerii Nizio na Inżynierskiej odbędzie się wernisaż wystawy Nowa Twarz- plakaty z Chin, 22 Międzynarodowego Biennale Plakatu. Kuratorem jest Jianping He, który urodził się w Chinach w 1973 , obecnie mieszka w Berlinie, pracując jako grafik, profesor oraz wydawca.
Przepis ten wrzucam do akcji Sezon Truskawkowy 2010.
ja jeszcze truskawek nie zauważyłam koło siebie...a taką mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Jestem pewna, że pyszna była! Truskawki wspaniale komponują się też w sałatce ze świeżymi liśćmi szpinaku (tymi malutkimi) i na kanapce z dobrego ciemnego pieczywa posypane świeżo mielonym czerwonym pieprzem i skropione octem balsamicznym - polecam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne:)
Ojej, w życiu bym nie wpadła na takin pomysł!!! Super!:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie połączenie truskawe i sałaty
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuń