To zdjęcie zakończyło ostatni post. Sierpień za pasem, ale lipcowe kurki jeszcze można znaleźć pod ściółką (lub na straganie). Sposobów na nie są tysiące. Ja najbardziej lubię takie podsmażone i wrzucone do jajecznicy, ale ostatnio okazało się, że sos kurkowy wyśmienity jest do szpinakowych kluseczków.
Zakupy na targu na Namysłowskiej obfitują w letnie skarby. Kurki i szpinak dostałam tam bez problemu.
Szpinakowe gnocchi z sosem kurkowym
Na kluski:
400 gramów oczyszczonego, umytego i zblanszowanego szpinaku
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki żytniej
2 łyżki płatków jaglanych
1 jajko
łyżka masła
sól
pieprz
Na sos:
mała cebulka
ząbek czosnku
miseczka oczyszczonych kurek - około 30 dkg
łyżka oliwy
łyżka masła
200 ml śmietanki 30 procent
sól
pieprz
koperek
Do podania:
starty parmezan
Nastawiamy garnek wody, w którym będziemy gotować gnocchi - dodajemy do niego łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Do przygotowanego pokrojonego szpinaku dodajemy masło o temperaturze pokojowej, mąki i płatki jaglane, jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki lub płatków. Przygotowujemy foliowy woreczek, do którego przekładamy ciasto. Nożyczkami ucinamy jeden z rogów woreczka, by powstała dziurka o szerokości około 8 mm. Do gotującej się wody wyciskami kluski, każdy odcinając nożyczkami.
Oczyszczone kurki kroimy na takie kawałki jak lubimy. Cebulę i czosnek drobno szatkujemy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie kurki. Podsmażamy. Dodajemy śmietanę doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać koperek, ale nie jest on obowiązkowym składnikiem.
Podajemy gnocchi z sosem, posypujemy startym parmezanem.
Gdy sos się skończy można zjeść gnocchi z masłem i parmezanem.
Kurki.... mniam, uwielbiam z jajecznicą, ostatnio jeszcze kupiłam ładne w Lidlu, ale to już chyba koniec :)
OdpowiedzUsuńWhat a good blog you have here. Keep Your Work Up....
OdpowiedzUsuń________________________
American Actor HD Wallpapers
It's wonderful your infos. Thank you very much
OdpowiedzUsuńJajecznica z kurkami to prawdziwe mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuń